mandag 14. mars 2011

Medie oppgave 14.03

Oppgave A

a) Lag en liste over klesmerke du kjøpte sist: Lace
b) Hvilken teknisk duppeditt du kjøpte sist:
c) Hvilken middag du spiste i går: Biff med fløtegratinerte poteter
d) Din favoritt musikk (artisk\gruppe): John mayer

Hvor mye har medier påvirket disse valgene i forhold til påvirkning fra familie og venner?

Siste klesmerket jeg kjøpte hadde nok en stor påvirkning fra venninnen min som jeg var ute og shoppet med, hennes mening hadde en påvirkning på om jeg skulle kjøpte kjolen eller ikke. Når det kommer til mote har medie en utrolig stor påvirkning på oss, vi blir utsatt for reklame og press om hva vi burde kjøpe og for hva som er inn. Jeg regner derfor med at medie har hatt en påvirkning på kjolen jeg kjøpte.
Siste duppeditt husker jeg ikke en gang sist jeg kjøpte. Jeg har derfor hatt lite påvirkning fra familie, venner og medie på dette punktet.
Middagen jeg spiste i går hadde en stor påvirkning av  familien, siden det var de som hadde bestemt hva vi skulle ha til middag, men liten påvirking fra medie.
Min favoritt musikk har nok ingen påvirkning fra familie og venner, når det kommer til påvirking fra medie er jeg litt usikker, fordi jeg oppdaget jo John Mayer gjennom mediene men bestemte selv om jeg likte det jeg hørte eller ikke.

Oppgave B7: anti-røykekampanjer

Staten har med regelmessige mellomrom en storsatsing på røykekampanjer. Mange kaller dette skremselskampanjer uten virkning, mens andre mener det motsatte. Jeg ser nærmere på DENNE reklame videoen og ser på:

Virkemidler - utsnitt, kameravinkel, klipping, lyd:
Klippingen i begynnelsen av filmen er veldig rask, den bytter fort bilde fra han tenner røyken til bussen kommer, til vi tilslutt følger røykens vei inn i munnen og gjennom lungene. Kamerautsnittet varier likt med klippingen fra oversiktsbilde til halvnært til ultranært før vi følger røykens reise ned i lungene. Effekten av den raske klippingen gjør at spenning og den dramatiske effekten øker og fanger oppmerksomheten vår. Effekten av at vi følger røyken ned i lungene gjør at vi virkelig får sett hvordan røyken kan gjøre skade på oss. Gjennom hele filmen er det enn mann som kommenterer å forteller at hver eneste røyk er skadelig og at det kan fremkalle kreft, samtidig som vi ser utviklingen av kreft inne i lungene. I bakgrunn av stemmens hans er det en dramatisk bakgrunnslyd som gir en litt skremmende følelse, dette er for at reklamen skal virke skremmende på oss.
Patos, etos eller logos: 
Det er ingen tvil om at denne reklamefilmen spiller på patos, altså motakerene sine følelser. Produsentene prøver å skremme røykere med å vise hvordan røyk kan utvikle kreft.
Budskap - hvilket, hvordan formidles det
Reklamefilmen tar for seg en helt vanlig hverdagssituasjon hvor en mann står på bussholderplassen og tar seg en røyk mens han venter på bussen, helt uviten om hvilke virkninger røyken har på kroppen hans. Mens han ikke har noen aning av hva som skjer inne i kroppen hans blir vi med på reisen sammen med røyken ned i lungene hans og ser at kreften utvikler seg. Dette kan virke skremmende, at folk ikke tar konsekvensene røyk har så alvorlig som de burde og at de ikke skjønner selv hva det gjør med helsen deres. Det er nok dette budskapet reklameprodusentene prøver å formidle. Budkapet formidles ved hjelp av reklamefilmen som er satt sammen av en video som viser utviklingen av kreft, en mann som snakker om hvor farlig røyk er og hvordan kreft utvikler seg. Budskapet som formidles er at røyk er farlig og kan fremkalle kreft, hovedbudskapet er derfor at man skal slutte å røyke, før det kanskje er forseint. 
Målet med reklamen er å skremme røykere til å slutte å røyke.
Dramaturgi, oppbygging
Filmen begynner ganske ufarlig hvor vi ser en helt vanlig hverdagssituasjon hvor en mann står å venter på bussen mens han tar seg en røyk. Etter hvert øker spenning samtidig som vi følger røyken ned i lungene å får se hvordan kreften utvikler seg, dette er klimakset i filmen. Etter det trapper det ned igjen, men spenningen holdes hele tiden oppe gjennom filmen ved hjelp av bakgrunnsmusikken og klippingen.
 Din personlige mening? God/dårlig film? Virker den på målgruppen? 
Jeg syns at dette var en god reklamefilmen, den skremte hverfall meg. Målgruppen for reklamefilmen er nok voksne mennesker i 35+ årene som har røyket store deler av livet og ikke tatt konsekvensene på alvor. Det at man i helt vanlig hverdags situsjoner kan påføre seg selv kreft ved røyking, uten å tenke over det. Jeg tror og håper at den har\hatt en virkning på målgruppen, som er røykere generelt.